Уз помоћ и учешће продукције "Парсифал", Фонда Краљевић Томислав Карађорђевић, Академије Витешких Уметности, Небојше Бакареца и општине Стари град, са благословом патријарха Павла, Његовог Преосвештенства епископа Аустралијско -
новозеландског
господина Иринеја Добријевића, старешине цркве Ружице, Оца Раше Поповића, игумана Ђурђевих Ступова и Kосовског манастира Зочиште, оца Петра Улемека, Краљевски Ред Витезова организује традиционалну манифестацију, Витешко-духовно-уметнички спектакл на Врбицу у 14 Часова на платоу изнад Победника, месту на којем је био замак Деспота Стефана Високог (Лазаревића) обновитеља Београда и Златног Витеза Змајевог Реда.

    Витешко срце једино, може да издржи борбу која нам је данас наметнута: борба за очување лепоте нашег поднебља, на раскрсници реалности и снова, на којој се граниче грбови и рукописи, слике и мапе, ходочашћа и древне ношње, скулптуре и златоткани вез, иконе и прве штампане књиге. Све ово посебно је важно данас и овде, у психолошко духовно кризним тренуцима ових промена као што је и ова у којој живимо.

    И због тога, уочи Христовог уласка у Јерусалим, празника Цвети, дан ослобођења београдске тврђаве, приређује се духовно витешка уметничка прослава. На православни празник све деце, Врбицу, Краљевски Ред Витезова окупља лепоту и уметност, снима догађај и средства од продатих DVD-а усмерава нашим угроженим светињама. Ове године средства која ћемо прикупити од продаје комплета БОГОЉУБЉЕЊЕ, у плишаним корицама са златовезом (Звучни CD запис БОГОЉУБЉЕЊА 2004 + Звучно-визуелни DVD запис БОГОЉУБЉЕЊА 2004 и 2005, промовисаном у Министарству дијаспоре) ће бити прослеђена разрушеном манастиру Зочиште на Косову, посвећеном Светим Козми и Дамјану и настојатељу Оцу Петру Улемеку који покреће његову обнову из контејнера. Ако Бог да, следеће године средства ће бити намењена срушеном и спаљеном женском манастиру Девич, такође на Косову. Манастир страдалник је разаран толико пута да му се не зна ни првобитни изглед, а највише у Првом и Другом Светском рату, 1999 године и 17.Марта 2004 године.

    У представама учествује сам врх наших уметника - појци изворне духовне песме, глумци, песници, фолклорни играчи као што су: Светлана Стевић, Мадам Пиано, Оркестар Јована Маљоковића, групе Пирг и Легенде, Асим Сарван, глумица Тања Дивнић, песникиња Зорица Максић, народни гуслар Саво Контић, група Гора, ансамбл Ренесанс са Љубом Димитријевићем и Драганом Млађеновићем - Шекспиром, Сандра Павловић, професионални фолклорни ансамбл Колом, Ана Христивојевић, Љуба Манасијевић, АКУД Бранко Крсмановић, Хор Мојсије Петровић, Предраг Цуне Гојковић, ансамбл Бело платно, Јасмина Јанковић, хорови Растко и Стефан при Храму Светог Саве, гуслари отац и син Лакетићи, Бранислав Платиша, књижевник Костић, репрезентативни оркестар Војске СЦГ, глумац и председник Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.

    Војни оркестар изводи родољубиве песме и химне и покреће скуп од "Руског цара" који се наставља Кнез Михајловом улицом, Калемегданском тврђавом до самог места догађаја. Српска средњовековна сценографија оплемењена колекцијом Жељка Кошанина из Краљева, Краљевски Витезови и величанствена природа постављају декор. Фото панои разрушеног манастира нас подстичу на помоћ светињи. Сликарски атеље "Чарли" и деца из Велике Хоче сликају светитеље на штафелајима постављеним око природне бине, и док траје програм, дворске племкиње и публика праве венчиће од врбе.

    Ту витешку бајку отварају њихова Краљевска Височанства, Кнегиња Линда Карађорђевић и Кнежеви Михајло и Ђорђе Карађорђевић који су и покровитељи. Коњичка полиција употпуњује витешки амбијент. После посне закуске и слаткиша подељених деци и публици, краљевска породица дели повеље и буквице у сали Парохијског дома капеле Свете Петке и позива све учеснике на трпезу љубави. Ту су сви извођачи произведени у Краљевске Витезове Уметности!

    Дај Боже да нас Деспот Стефан сложи и умножи сваке године на месту његовог замка и обожи док уживамо и заједничаримо помажући нашим светињама!

  почетак

 

 

 

 

 
 


 Краљевски Ред Витезова © 2004 - 2010
Вељка Петровића 28, 11000 Београд, Србија Телефон: +381(0)11-2509452
www.kraljevskiredvitezova.org posta@kraljevskiredvitezova.org
Design by iNET media solutions