30. 10. 2009. ПРОМОЦИЈА ДВД ИЗДАЊА ПРОПАСТ ИМПЕРИЈЕ-ВИЗАНТИЈСКА ЛЕКЦИЈА НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

   Уочи Светог Луке и Светог Петра Цетињског, на штанду Патријаршије на Сајму књига у Београду, одржана је званична промоција ДВД издања филма Пропаст империје-Византијска лекција. На промоцији су надахнуто говорили представници издавача Радио Телевизије Војводине, СПЦ и Краљевског Реда Витезова, приказани су одабрани инсерти из филма, а запажен наступ имала је Ана Христивојевић, вокални солиста и витез уметности.

 
21.09.2009. КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА У РУСКОМ ЧАСОПИСУ ПАРФЕНОН СА БЛАГОСЛОВОМ ОЦА ИЛИЈЕ ОПТИНСКОГ

   На дан Рождества Пресвете Богородице изашао је други број шасописа Парфенон. Часопис уређује, штампа и издаје Руска Православна Црква са благословом схиигумена Илије, духовника Свјиатијејшега Патријарха Московског и целе Русије. Други број је у целини посвећен Србији и у њему можемо прочитати
текст писан пре упокојења Наше Светости Патријарха Српског Павла, поводом његовог 95. рођендана, потресан текст о светињама на Косову и Метохији, текст игумана Марка из Пафнутијеско-Боровског манастира који представља своје виђење Србије након ходочашћа које је организовао Краљевски Ред Витезова у марту 2009. године, текст о Светом Сави српском, о оцу Тадеју Витовничком, о Светом Оцу Николају Велимировићу, о Патрику Бариоу, француском новинару који је прешао у православље, о манастиру Дечани, о Преподобном оцу Јустину Поповићу, о иконописачкој традицији у Србији , о руском порталу www.srpska.ru. Међу овим највећим чуварима србског памћења је представњен и текст Пут Витеза о пројектима Краљевског Реда Витезова, које је такође благословио отац Илија. 

 

18. 09. 2009. ДОДЕЉЕНА ЧЕСТИЦА МОШТИ СВ. РУСКОГ АДМИРАЛА ФЈОДОРА УШАКОВА СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ НА ХОДОЧАШЋУ КРАЉЕВСКОГ РЕДА ВИТЕЗОВА ПО СВЕТИЊАМА РУСИЈЕ

   После договора са игуманом Санаксарског манастира и Игуманом Превлачког манастира црногорско-приморске епархије, оцем Бенедиктом, група Краљевског Реда Витезова под именом Св. Дмитрије Донски је удостојена да прими у своје редове и Св.Адмирала Фјодора Фјодоровича Ушакова. Његова честица мошти је путовала са српским витезовима, а затим је кренула пут Црне Горе, где ће бити велика светиња у манастиру Њему посвећеном.

 

06. 09. 2009. ПРОМОЦИЈА ИЗДАЊА ПРОПАСТ ИМПЕРИЈЕВИЗАНТИЈСКА ЛЕКЦИЈА У МАНАСТИРУ ПОДМАИНЕ, ЦРНОГОРСКОПРИМОРСКЕ ЕПАРХИЈЕ

   Игуман Манастира Подмаине Јеромонах Рафаило, са братијом, организовао је промоцију и пројекцију филма Пропаст империје-Византијска лекција оца Тихона Шевкунова у манастиру Подмаине у Будви. Овај филм и истоимено ДВД издање Краљевског Реда Витезова, РТВ и ПГП-РТС и даље изазива велико интересовање јавности.

 

01. 09. 2009. ОДРЕД КРАЉЕВСКОГ РЕДА ВИТЕЗОВА ЗА ХОДОЧАСНИЧКА ПУТОВАЊА ХОДОЉУБВЕ ДОБИО БЛАГОСЛОВ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ПАВЛА ЗА ПУТ ПО СВЕТИЊАМА РУСИЈЕ

   На Светог Андреја Стратилата, Српска Патријаршија проследила је благослов Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла Краљевском Реду Витезова за Пут у Свету Русију. Ова одлука је резултат блиске и отворене сарадње са СПЦ коју воде чланови Краљевског Реда Витезова, под покровитељством Њ.К.В. Кнегиње Линде Карађорђевић и њених синова Михајла и Ђорђа.

 
 

02. 08. 2009. КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА НА ЛИКОВНОЈ И ПЕСНИЧКОЈ КОЛОНИЈИ У КРЧЕДИНУ

   На Светог Илију, на завршници уметничке колоније у Крчедину, у дому породице Јакшић, Краљевски Ред Витезова учествовао је у надахнутом програму поред истакнутих домаћих и страних песника, писаца и глумаца, представивши своје деловање и пројекте. Колонија је сваке године богатија и обећава да постане један од већих уметничких сабора у региону.

 
 

01. 08. 2009. СЛАВА КРАЉЕВСКОГ РЕДА ВИТЕЗОВА

   Краљевски Ред Витезова је традиционално прославио своју Крсну Славу Светог Деспота Стефана Лазаревића (и Св.Серафима Саровског чудодотворца), освештао и резао колач у витешкој задужбини Манасија. Делегација се поклонила и отвореним моштима светитеља у Копорину, где је наставила славље.

 

05. 07. 2009 КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА НА СПУСТУ БЕЗ ГРАНИЦА ЛЕПОСАВИЋ-РАШКА.

   На Свештеномученика Јевсевија 05. 07. 2009. године, у организацији НВО Спуст без граница, а под покровитељством градова Рашка и Лепосавић одржана је на реци Ибар изузетно посећена манифестација Спуст без граница. Уз помоћ Хришћанског Центра и његовог ПР-а Горане Томановић, у промоцију манифестације укључио се и Краљевски Ред Витезова, чија екипа је ове године и триумфовала на Спусту, прешавши прва у чамцу на весла деоницу од 18,5 километара.

 
 

28. 06. 2009. ВИДОВДАН СА РУСКИМ КАДЕТИМА

   На Видовдан 2009. године, Краљевски Ред Витезова је водио делегацију Руских кадета у капелу на Војно-Медицинској Академији, где су питомци тражили благослов Његове Светости Патријарха српског господина Павла. На литургији, у свечаним униформама учествовали су за певницом и обрадовали све присутне, као и старешину капеле, Протојереја Ставрофора оца Небојшу Тополића.

   Сваки Рус зна шта значи благослов Српског Патријарха...каже надахнуто саветник Задужбине Алексеј Јордан, Марина Обижајева.

   Видовдан је протекао у сећању на Светог Цара Лазара и његове витезове и у посети бројним Београдским светињама.

   У оквиру 41. Калемегданских сутона музичке омладине Београда, кадети су у вечерњим часовима били специјални гости и у павиљону Цвијета Зузорић, где су одржали величанствени концерт. Београдска публика је уживала у нумерама хорског и соло певања, виртуоза на виолини и саксофону, класичних и традиционалних игара.

 
 

26. 06. 2009. КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА НА ПРЕМИЈЕРИ ФИЛМА О КРУШЕДОЛУ

   На Свету мученицу Акилину, 26. јуна 2009. године, на СПЕНС-у у Новом Саду, Краљевски Ред Витезова учествовао је на премијери филма о манастиру Крушедол 500 година у 12 слика. По благослову Владике Сремског Василија, ово вредно издање снимила је Радио Телевизија Војводине поводом јубилеја тог фрушкогорског манастира, задужбине Георгија Бранковића, потоњег владике Максима и његове мајке Ангелине. Покретач овог озбиљног филмског пројекта је уредник културно-уметничког програма Радио Телевизије Војводине, Софија Љуковчан. На премијери су били присутни сви учесници на овом пројекту, а делегацију Краљевског Реда Витезова сачињавали су Саветник за медије Хаџи Душан Каличанин и глумац Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић, који је тумачио лик Деспота Јована.

почетак

 

<<< НОВИЈЕ ВЕСТИ

СТАРИЈЕ ВЕСТИ >>>

 

 

 

 

 
 


 Краљевски Ред Витезова 2004 - 2010
Вељка Петровића 28, 11000 Београд, Србија Телефон: +381(0)11-2509452
www.kraljevskiredvitezova.org posta@kraljevskiredvitezova.org
Design by iNET media solutions